beter bouwen & verbouwen

Het concept ontstond in het idee om een “box-in-a-box” te ontwerpen die tegelijkheid de wensen van Elien en van de ruimte invuld. De box is een kastenruimte die functioneert als een gezellige cocon waarin zich de grootste activiteit bevindt. De middenruimte staat centraal voor beleving waarrond er meer dan voldoende bergruimte is voorzien. Daarnaast zorgt de box voor een fysieke scheiding van de inkomzone waar de trap en het toilet zich bevinden en is er een duidelijke organisatie in het appartement.

De box ontwikkelt zich als een kast waarin alle wensen van Elien in zitten verwerkt. Zo krijgt elke hoek of kant van deze kast zijn eigen functie en zitten de keuken, de opbergruimte, zitbank en tv-meubel allemaal verweven in 1 concept. Door alle functies in elkaar te laten smelten in 1 kast ontstaat er een ruimte met een uniform geheel. Dit totaalconcept zorgt voor visuele rust en geeft de gebruiker de flexibiliteit om vlot alles te bereiken.

De box is zo transparant en open mogelijk gemaakt en is met zo weinig mogelijk kastfronten  afgewerkt. Dit zorgt  dat het relatief krappe appartement niet hoeft in te boeden aan plaats en ruimtegevoel. Op de keuken na, is er op elke plaats van de kast een doorzicht mogelijk naar de achterliggende ruimte. Op deze manier kan de gebruiker bij het intreden van het appartement heel gemakkelijk vanuit de inkom de voorraadkast aanvullen met boodschappen en is er nog steeds een relatie tussen de inkom en leefruimte. De flexibiliteit van de kast is een grote troef en kan op elk moment worden aangepast aan de wensen van de gebruiker.

De elementen die het meest zichtbaar aanvoelen in de ruimte, dewelke kastfront bevatten, worden ook in ‘de verf’ of ‘in messing’ gezet om een toffe toets te geven aan deze blokkades. Zo wordt de deur, het keukenmeubel en de dampkap omgetoverd naar gouden toetsen en worden deze ‘zware’ elementen net een kleurrijk gegeven. Het keukenmeubel is ook zo transparant mogelijk gemaakt en bevat slechts 3 kastfronten, waar de combi-oven , afwasmachine en vaatwas zitten verborgen.

De beelden tonen aan dat het meubel opgebouwd is uit verschillende hoogtelagen. De lagen op zithoogte en werkhoogte, de welke ook het meest zichtbaar zijn en gebruikt worden, hebben een kleur gekregen naargelang hun functie. Dit biedt naast het opfleuren van de woning ook een duidelijke organisatie aan van de kast. Zo is de gele laag de functie waarbij er kan gegeten worden, naar tv kan worden gekeken of een boekje kan worden gelezen bij het raam. Het keukenaanrecht wordt afgewerkt met een terrazzo werkblad en geeft een ‘funky’ toets aan de keuken.

Er werd gekozen voor een groene epoxy gietvloer die over het gehele appartement wordt voorzien. Dit geeft het appartement ook een uniform geheel. Om de kostprijs van de kast wat te laten drukken, is de kast opgebouwd uit melamine hout met een hpl-laag. De kleur van elke hpl-laag kan gekozen worden door de gebruiker en zo kan de HPL-laag in messing, aluminium, spiegel of in een specifiek kleur worden gekozen.

m.c.d.m. atelier

 

© 2019 by Hannes Monserez